eBook si DRM(originally published 2012-10-11)

Imi place sa citesc si citesc cat de mult pot, daca am timp. Imi plac in mod special cartile despre istoria Romaniei, si aici un loc aparte il ocupa cele despre evenimentele din decembrie 1989 si despre regimul comunist.

Cumpar carti de cate ori gasesc ceva care imi place si in masura bugetului. Am gasit o carte care ma interesa in mod deosebit, dar datorita pretului editiei tiparite (undeva peste 50 de lei) am ales sa o cumpar in format electronic, pretul ei fiind la jumatate. Un alt motiv pentru care am ales sa o cumpar in acest format a fost faptul ca in editia tiparita, cu coperti cartonate, cartea cantareste ceva, si cum timpul este in zilele astea tot mai scurt, nu-mi permit sa car 700 de pagini dupa mine, sa le pot citi pana astept la dentist, spre exemplu. Un alt avantaj e ca in format electronic, o carte devine mai usor de luat in avion, unde restrictiile de greutate ale bagajului de mana nu-ti prea lasa la indemana optiunea de a cara dupa tine 700 de pagini intre doua coperti cartonate.

Asadar, am cumparat cartea. Surpriza a venit cand n-am putut sa o transfer pe telefonul meu, un Nokia N900, pentru ca nu poate citi formate Adobe DRM. Si totusi, am cumparat cartea, vreau sa o pot citi pe dispozitivul meu. Degeaba, Nokia N900 nu e suportat. O pot citi pe laptop si pe alte eBook Reader-e, dar nu pe Nokia N900. Telefonul nu apare listat la dispozitive compatibile. PDF-ul nu poate fi deschis nici cu un Adobe Reader clasic.

Solutia neortodoxa a fost indepartarea partii DRM din PDF-ul respectiv si transferul lui pe telefon. Desi s-ar incadra la copiere neautorizata, eu n-am de gand sa-l pun "la liber" pe undeva, din urmatoarele motive:
- am platit pentru respectiva carte
- facand PDF-ul disponibil pe internet, nu-l mai cumpara nimeni si editura pierde. In felul asta nu mai scoate si alte carti care poate m-ar interesa, deci pierd si eu.
- nici mie nu-mi convine sa-mi gasesc munca piratata pe net.

Asa ca, daca ati platit pentru un eBook incorsetat in DRM-uri si nu-l puteti folosi, scoateti DRM-ul dar nu distribuiti fisierul mai departe. Nu de alta, dar vreti sa mai existe editura, iar preturile cartilor in format electronic sa fie la un nivel accesibil.

ctrl-alt-delete.ro


The republished blog