Prin hatisurile legislatiei: cum sa schimbi proprietarul masinii (intre soti)


Daca vreodata o sa aveti nevoie in Romania sa treceti o masina de pe numele unui sot pe numele celuilalt sot, inarmati-va cu multa rabdare. Acest lucru este destul de complicat, si probabil procedurile difera de la un judet la altul. Informati-va la serviciul de inmatriculari, cereti informatii nu telefonic, ci pe mail sau prin fax. Vorba zboara, dar ceea ce e scris ramane scris.


1. Sotul care are in proprietate masina (bun comun, dobandit in timpul casatoriei) da o declaratie olografa conform careia este de acord ca masina sa treaca pe numele celuilalt sot. Declaratia se semneaza in fata functionarului de la primarie, directia fiscala. Mai e nevoie si de copie dupa buletinele ambilor soti si copie dupa certificatul de casatorie.

2. Se face fisa de inmatriculare ca pentru vanzare.

3. Se scoate certificat fiscal ca pentru vanzare.

4. Se face RCA pe numele viitorului detinator (celalalt sot). In cazul nostru era simplu, RCA-ul era expirat de cateva saptamani, pentru ca daca l-ar fi reinnoit sotia, atunci ar fi platit mai mult decat dublu fata de cat am platit eu.

5. Se face un dosar care cuprinde:
a. cerere pentru schimbarea certificatului de inmatriculare in urma schimbarii unor date despre proprietar.
b. CIV in original si copie
c. actul de identitate al solicitantului in original si copie
d. actul de identitate al celuilalt sot in copie
e. copie dupa certificatul de casatorie
f. declaratie olografa (se semneaza in fata functionarului de la inmatriculari) conform careia sotul detinator este de acord ca masina sa treaca pe numele celuilalt sot. Desi e aceeasi declaratie ca si cea de la fisc, trebuie musai sa o dati si la inmatriculari. Se poate face un act notarial in mai multe exemplare (unul la fisc, unul la inmatriculari si celalalt ramane la notar)
g. dovada de plata a taxei de inmatriculare la CEC
h. fisa de inmatriculare a vehiculului (da, inca una, pe numele celuilalt sot, care va fi coproprietar!)
i. RCA-ul valabil, original si copie (originalul va va fi restituit dupa ce functionarul se convinge "ochiometric" ca detine o copie valida)
h. certificatul de inmatriculare al masinii

6. Depuneti dosarul de la punctul 5 la serviciul inmatriculari. Va intoarceti dupa CIV, care va avea trecut "noul proprietar" si veti primi o dovada de circulatie pana va va sosi talonul prin posta.

Sper sa foloseasca cuiva, ca eu am bajbait o luna pana am aflat ce acte trebuie si am fost trimis sa scot dovada ca masina are taxa platita si nerecuperata, si sa fac autentificarea la RAR. Nu sunt necesare. Verificati inainte la serviciul inmatriculari. Eu le-am dat mail ca sa-mi spuna ce-mi trebuie, si functionarul la care am fost a ramas interzis cand i-am povestit ca actele le-am adunat dupa ce mi-au raspuns ei. A trebuit sa listez si mailul primit si sa-l anexez la dosar, care dosar a fost studiat cu ochii mari de catre alti functionari de la inmatriculari, pentru ca in aceeasi zi venise o alta familie cu aceeasi problema si adusesera inclusiv autentificarea de la RAR si dovada ca masina are taxa platita si nerecuperata!

Este incredibil cata birocratie, cata instabilitate legislativa si cata prostie exista! Din fericire mai exista si functionari care-si fac datoria si te ajuta.

In incheiere, in statul New York, pentru ca sa schimbi detinatorul unui vehicul costa 27 de dolari si se face in aceeasi zi.

ctrl-alt-delete.ro


The republished blog